De laatste jaren kampen young professionals significant meer met chronische stress en burn-out verschijnselen dan andere generaties. Wat maakt dat juist deze generatie vatbaar is voor burn-out? Natuurlijk speelt ook hier de onderbezetting een significante rol. Steeds meer young professionals moeten te snel te veel verantwoordelijke taken oppakken. Hieronder volgt een opsomming van andere factoren die hierbij een rol spelen:

 1. Kiezen is voor losers en geluk is maakbaar
 2. Gebrek aan hersteltijd
 3. Druk, druk. Druk.
 4. De Gorilla maatschappij: need for speed
 5. FOMO, YOLO, INSTA en andere ongemakken
 6. Opa vertelt en ander onbegrip
 7. Ik denk, dus ik heb stress
 8. Komt allen tezamen
 9. Geluk is maakbaar


1. Kiezen is voor losersDe huidige young professional vindt het moeilijk vindt om keuzes maken. Ze willen alles tegelijk en perfect doen: carrière maken, fit zijn, een druk sociaal leven etc etc. Een voorbeeld hiervan is de term ‘slash-generatie’. Dat zijn young professionals die meerdere carrières naast elkaar opbouwen: ‘Ik ben advocaat/yoga-docente’ of ‘Ik ben consultant/fotograaf en ik heb een online webshop’. Alles willen doen, leidt bij young professionals tot een snel oplopend herstel tekort.

 

2. Gebrek aan hersteltijdJonge mensen staan  24 uur per dag, 7 dagen per week ‘aan’. Ze zijn continue bereikbaar, gefocused en online. Vervelen doen ze zich niet want daar heb je een telefoon voor. Gamen wordt gezien als vorm van ontspanning terwijl je hersenen dan keihard aan het werk zijn. Elke keer dat er een appje binnenkomt of een post ‘geliked’ wordt, geeft dit een dopamine shot. Dit geeft een lekker gevoel, een korte rush. Vooral jongeren verwarren dit verslaveende gevoel met ontspanning en dus hersteltijd.3. De Gorilla maatschappij: need for speedDit hoofdstuk komt oorspronkelijk uit mijn boek: ‘Hoe overleef ik mijn eerste baan. Het carrièrehandboek voor starters én hun organisatie’. In dit hoofdstuk gebruik ik de term Bol.com maatschappij om de snelheid waarmee we leven te benadrukken. ‘Vandaag voor 14.00 uur bestelt, is vanavond nog in huis’ was het motto. Terwijl ik dit blog schrijf, is dit motto eigenlijk achterhaald. ‘Gorillas’ is een flits bezorgdienst die boodschappen binnen 10 minuten bezorgd. Waar je vroeger een week moesten wachten op de volgende aflevering van je favoriete serie, kijk jij nu wanneer je wilt en waar je maar wilt. GenZ is zo gewend aan snelheid dat zij een gemiddelde aandacht boog hebben van 8 seconde. Starters en young professionals zijn gewend aan snelheid en verwachten niet anders. Ook als het gaat om carrière maken. Ze moeten hun eerste promotie binnen een jaar maken anders lopen ze achter of staan ze stil. Young professionals voelen zich met twee jaar werk ervaring klaar voor een leidinggevende functies. ‘Hardlopers zijn doodlopers’ zei mijn oma altijd. Ambitie is gezond maar vergt helaas ook geduld. Te snel, te grote stappen zetten, veroorzaakt eerder chronische stress dan vlieguren maken en dan doorgroeien.4. FOMO, YOLO, INSTA en andere ongemakkenDe huidige young professional leeft in een prestatiemaatschappij. Hoge werkdruk en stress beginnen al op de basisschool. Iedereen moet intelligent, perfect en gelukkig zijn. Er is geen ruimte meer voor falen of ongeluk. Ben je niet gelukkig of succesvol? Dan ligt dat aan jezelf want alles is maakbaar. Kwetsbaarheid is een zonde en heeft geen plek op sociale media of het werk. Niemand deelt zijn blunders, eenzaamheid en twijfels.

Het resultaat van sociale media en dat zorgvuldig opgebouwde imago: een onrealistisch beeld van jezelf waar je aan moeten blijven voldoen. Een constante druk om te presteren, je zorgvuldig opgebouwde beeld in stand te houden en gelukkig te zijn.

Helaas verdwijnen negatieve emoties als; onzekerheid, angst en eenzaamheid niet door ze te ontkennen of te verbergen. Sterker nog negatieve emoties die ontkent worden, groeien en leiden o.a. tot chronische stress en burn-out.5. ‘Opa vertelt’ en ander onbegripNaast bovenstaande factoren helpt ook de generatiekloof binnen organisaties niet. Waar ik ook kom, hoor ik young professionals klagen over managers en oudere collega’s: ‘IK krijg niet de klussen die ik leuk vindt.’ en ‘Ze liggen alleen maar dwars en willen niets.’ of ‘Ze luisteren niet en kunnen geen leidinggeven.’. Andersom hoor ik die 50+érs in pak, managers én directieleden klagen over de jongste generaties: ‘Ze zijn verwend zijn.’, ‘Ze weten niet wat hard werken is.’, ‘Ze willen alleen de leuke klusjes doen.’ en ‘Ze weten nu al alles beter.’.

Al die vooroordelen leiden tot een mismatch tussen de top en de onderkant van de organisatie als het gaat om; ambitie, waarden en normen, hiërarchie/aansturing, beloning, werk-privé balans en de definitie van ‘hard werken’. Een lastige ontwikkeling voor de hele organisatie maar zeker voor de young professionals omdat zij nou eenmaal onder aan de ladder staan.


6. Ik denk dus ik heb stressTegenwoordig wordt er nog steeds veel waarde gehecht aan cognitie, IQ en wilskracht. Allemaal belangrijke factoren die echter het lichamelijk bewustzijn overschreeuwen. De meeste mensen, en dus ook jongeren, hebben het gevoel van alles te MOETEN. Ratio, rules en het lichaam heeft maar te volgen.7. Komt allen tezamenNu je je start met werken, is het leven opeens ‘serieus’. Je moet leren werken én moet belangrijke keuzes maken. Keuzes die leiden tot stress.

Belangrijke keuzes:

 • Wat wil ik nou echt: zingeving of carrière? En kan dat nog? Wat ben ik bereid in te leveren? Wanneer kan ik van baan veranderen zonder dat het schadelijk is voor mijn C.V.?
 • Wil ik een vaste relatie?
 • Wil ik samenwonen of niet? Ga ik een huis kopen?
 • Wil ik kinderen of niet?
 • Wil en kan ik nog op de bar staan op donderdag of niet?
 • Wil ik op wereldreis of focus ik op mijn carrière?
 • Hoe kan ik al mijn vrienden onderhouden of moet ik keuzes maken waardoor ik sommige vrienden ga verliezen?
 • Waar kies ik voor: sporten of overwerken?
 • Krijg ik een vast contract of niet?

 

8. ‘Work hard, play hard’‘Work hard, play hard!’ is het mantra van starters. Juist als je hard werkt, is het belangrijk om in je vrije tijd veel leuke dingen te doen. Dat is werk-privé balans, toch? Fout. Overdag hard werken en jezelf in je vrije tijd belonen met; in de kroeg staan, laat naar bed gaan, veel afspraken plannen, gamen, Netflixen en excessief sporten, is niet goed voor je. Je denkt misschien ‘hoe leuker het is, hoe meer ik oplaad.’. Helaas werkt het niet zo. Ook leuke activiteiten zijn belastend voor je hersenen en gaan ten koste van je hersteltijd. Je kunt domweg niet alles doen. Vitaliteit betekent hersteltijd en dat betekent keuzes maken.  

In deze reeks blogs is het ontstaan van chronische stress uitgebreid toegelicht. Nu je weet wat chronische stress is en hoe het ontstaat, is het tijd om te kijken naar wat jij praktisch kan doen om chronische stress te voorkomen. Dit is dan ook het onderwerp van de volgende blogs.

Laat een reactie achter