Hoe ga je om met Millennials/young professionals die geen routine klussen willen doen?

Sinds de intelligente lockdown, biedt ik professionals en managers die werken met startende young professionals/millennials gratis zoom gesprekken aan. In die gesprekken van 30 minuten beantwoord ik de vragen die je hebt met betrekking tot de doelgroep en denk ik met je mee in praktische oplossingen.

Vorige week stelde een talentmanager mij de vraag: “Hoe ga ik om met startende young professionals/millennials die alleen leuke dingen willen doen?’. ‘Hoe motiveer ik die?’.

Eerst maar een disclaimer: natuurlijk zijn niet alle starters hetzelfde! Niet alle mensen zijn hetzelfde. Er zijn verwende starters en er zijn hardwerkende starters. Er zijn ouders die kinderen verwennen en er zijn er die dat niet doen. In dit blog generaliseer ik maar beng vooral nuance aan naar aanleiding van jouw eigen ervaringen.

Deze vraag wordt in mijn zoomgesprekken met managers en professionals uit het L&D vak vaak gesteld! Om meerdere redenen. Veel managers en professionals die werken met de jongste generatie starters, herkennen  zich minder in deze generatie. Daarnaast zijn wij, oudjes, al lang weer vergeten hoe het was om te starten met werken. We kunnen ons moeilijk verplaatsen in de schoenen van de starter en dat leid tot onbegrip en frustratie.

Ook leven we in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt als het gaat om talenten. De talenten kunnen kiezen en organisaties willen die talenten die ze kunnen aantrekken kost wat het kost vasthouden.

Het idee ontstaat dan soms dat je jouw starters met fluwelen handschoenen moet aansturen/aanpakken. Ik zie veel organisaties die hun starters in de watten leggen en bang zijn om ze aan te spreken of een reality check te geven. Niet onlogisch want straks gaan ze weg!

Als organisatie heb je starters nog wat op te voeden. Sommige starters zijn verwend maar ook niet verwende starters moeten leren wat werken is en welke regels daarbij horen. Denk eens terug aan je eigen start in je eerste grote mensen baan.

Kun je je nog herinneren dat je niet wist wat er van je werd verwacht? Nu hoor ik een aantal lezers gelijk denken: ‘Nou, mijn tijd was heel anders! Ik hield mijn mond en deed wat er gevraagd werd. De huidige generaties hebben overal een mening over en willen alleen de lusten en niet de lasten!.

En misschien heb je daarin gelijk. Een vriendin van mij zei onlangs: ‘Toen ik ging scheiden, zag ik mijn zonen alleen nog maar om de week. Ik wilde dus dat als ze bij me waren, dat ze gelukkig waren en ik voelde me schuldig over de scheiding en dus heb ik ze te veel verwend.’. 

De huidige starters zijn opgegroeid in luxe en overvloed. Vakanties in verre oorden, een lift naar de voetbal als het regent (deze generatie wordt daarom ook wel de ‘achterbank generatie’ genoemd). Alles kan.

Is dat de schuld van de starters? Of hebben wij als ouders te weinig grenzen aangegeven en te weinig duidelijkheid gecreëerd omdat het nou eenmaal leuker is om de ‘vriend’ van je kind te zijn dan die zeurende ouder?

Over tolerante ouders, creëren starters die het minder gewend zijn om grenzen te krijgen en saaie klusjes te moeten doen. Social media helpt hierin niet. Natuurlijk doen al hun social media vrienden alleen maar uitdagende spannende klussen!

Terug naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe ga ik om met startende young professionals/millennials die alleen leuke dingen willen doen?’. ‘Hoe motiveer ik die?’.

Het antwoord: creëer duidelijkheid over wat werken inhoudt en wat er van ze wordt verwacht. Werken is helaas niet alleen maar leuk. Net als op jezelf wonen niet alleen maar leuk is. Ja, je kunt feestjes geven maar je moet wel opruimen, boodschappen doen en naar de glasbak de volgende ochtend.

Een kind dat verwend wordt, wordt steeds ontevredener en gaat steeds meer opzoek naar de grenzen. Hetzelfde geldt voor een medewerker die te veel wordt verwend. Je creëert een ontevreden starter in plaats van een autonome professional. Zijn dat de mensen die je vast wilt houden?

Ga met je starter in gesprek en leg uit waartoe die saaie klus gedaan moet worden. Hoe draagt het bij aan het grotere geheel? Zoek samen naar manieren om zijn dag zo inplannen dat er een goede afwisseling is tussen ‘saaie’ en ‘spannende’ klussen. Laat de starter een lijstje maken van klussen die energie geven en die energie kosten en daag hem uit om te kijken hoe hij daar zelf meer balans in kan vinden. Geef je starter positieve feedback maar ook duidelijkheid. Deel jouw persoonlijke ervaringen als starter. Spreek uit dat je het lastig vindt om hiermee om te gaan en vraag de starter hoe jij dat beter zou kunnen doen. Ga in gesprek.

Je starter zal je dankbaar zijn (of in ieder geval doen wat hij moet doen!)

Ben jij (talent)manager, L&D-er, HR BP of werk je in een andere functie veel met startende young professionals? Download op mijn  homepage via deze link: https://ranizuijdervliet.nl/ mijn gratis weggever; ‘Hoe behoud ik startende young professionals/millennials voor mijn organisatie?’ en leer welke fasen starters doorlopen en hoe jij ze hierbij kan ondersteunen.

Heb jij een vraag die je graag beantwoord wil hebben? Stuur me een mail of DM en vraag een gratis 30 minuten zoom video call aan!

Ik hoop van je te horen, Rani

Laat een reactie achter