Uit cijfers van het CBS blijkt dat een burn-out de organisatie gemiddeld 60.000 euro kost? En dat 70% van de starters stress klachten hebben, 25% is dagelijks bang om een burn out te krijgen en 14% krijgt daadwerkelijk een burn-out.

In 2017 hadden 100.000 starters een burn-out.

 

In deze reeks heb ik eerder twee artikelen gepost:

https://www.linkedin.com/pulse/waarom-millennialsyoung-professionals-burn-out-raken-en-zuijdervliet/
https://ranizuijdervliet.nl/waarom-juist-young-professionalsmillennials-burn-out-raken-deel-1/

 

Deze week de laatste blog waarin ik de reden 5 t/m 9 beschrijf waarom juist de huidige young professionals/Millennials omvallen door chronische stress:

1. Kiezen is voor losers
2. Verwaarlozing van hun grote teen
3. Druk, druk. Druk.
4. De Bol.com maatschappij: need for speed
5. FOMO, YOLO, INSTA en andere ongemakken
6. Opa vertelt en ander onbegrip
7. In het verleden behaalde resultaten…
8. Ratio rules!
9. Komt allen tezamen

FOMO, YOLO, INSTA en andere ongemakken

Young professionals worden de hele dag door geconfronteerd met de succesverhalen van hun omgeving op social media. Het is natuurlijk leuk om te lezen dat een vriend de triatlon heeft gedaan en iemand van je studie een mooie promotie heeft gemaakt, maar al die verhalen wekken ook de illusie dat iedereen de hele tijd succesvol én gelukkig is. Gelukkig zijn voelt daardoor voor deze generaties als ‘een keuze’.
Op social media is iedereen: slank, droog getraind, gelukkig, succesvol, carrière aan het maken, aan het jobhoppen, de wereld aan het rondreizen, aan het trainen voor de iron man, een derde of vierde taal aan het leren, als expat in het buitenland, een huis aan het kopen, de wereld aan het redden en/of feest aan het vieren. Niemand post zijn blunders, eenzaamheid en twijfels.
Het resultaat van social media en hun zorgvuldig opgebouwde imago: een onrealistisch beeld van zichzelf waar ze aan moeten blijven voldoen. Ze voelen een constante druk om te presteren en hun zorgvuldig opgebouwde beeld in stand te houden. Een druk die kan leiden tot chronische stress.

In mijn werk valt het op dat veel young professionals het lastig vinden of het zelfs als falen beschouwen om te zeggen dat ze iets niet kunnen, willen en/of leuk vinden. Zakelijk en privé. Pas in een training komen de vragen, onzekerheden en twijfels aan het licht en ontdekken young professionals hoe fijn het is om ook de schaduwkanten van het werk en het leven te delen met elkaar.

 

‘Opa vertelt’ en ander onbegrip

Naast bovenstaande factoren speelt ook de generatiekloof tussen medewerker en management/directie een rol als het gaat over stress. Of ik nou werk voor een advocaten kantoor of een leasemaatschappij, overal waar ik kom hoor ik young professionals klagen over; 50+’ers in pak die weerstand hebben, niet luisteren en niet kunnen leidinggeven en managers/partners én directieleden klagen over die young professionals die verwend zijn, niet willen werken of alleen de leuke klusjes willen doen en denken dat ze ‘nu al alles beter weten’. Als oudere medewerker vergeet je snel hoe het is om jong(er) te zijn en te starten met werken. Je vergeet wat er allemaal op je af komt in deze fase en ergert je aan betweterigheid in de vorm van nieuwe ideeën en kritische vragen. Andersom heeft de huidige young professional ook minder respect voor grijze haren en ervaring.

In ‘mijn tijd’ waren we niet zo mondig als de young professionals van nu. Wij waren gevoeliger voor gezag en minder bezig met persoonlijke ontwikkeling en daardoor ook minder assertief. Ik bewonder dat in de young professional van nu. De tijdsgeest is veranderd en daar zullen oudere medewerkers mee moeten leren omgaan. Tegelijkertijd hebben young professionals soms ook onrealistische verwachtingen van de organisatie, hun manager, hun oudere collega’s en zichzelf.

De verschillende generaties kunnen zich moeilijk verplaatsen in elkaars schoenen, hebben verschillende ambities en staan te weinig met elkaar in contact om elkaar beter te gaan begrijpen. Dit zie ik sterk terug in partner organisaties zoals de advocatuur of consultancy. De huidige young professional accountant of advocaat heeft veelal niet de ambities om jaren lang 70 uur per week te werken om partner te worden. Zij zien de huidige hardwerkende partners dan ook niet als inspirerend voorbeeld. Daarnaast is, bijvoorbeeld in de consultancy, door strenger toezicht vanuit de AFM de laatste jaren, te optimistische planningen en de grote kwaliteitsslag die de kantoren hebben gemaakt de werkdruk van young professionals uitzonderlijk hoog geworden. Dit alles leidt tot een mismatch tussen de top en de onderkant van de organisatie als het gaat om thema’s als; ambitie, waarden en normen, hiërarchie/aansturing, beloning, werk-privé balans en de definitie van ‘hard werken’. Een lastige ontwikkeling voor de hele organisatie maar zeker voor young professionals omdat je nou eenmaal onder aan de ladder staat en relatief minder invloed/inspraak hebt.

In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst

De huidige young professionals/Millennials leven in een onzekere tijd. Ze zijn opgegroeid in relatieve rust en luxe maar nu ze zelf volwassen zijn, ziet de wereld er heel anders uit. Deze generatie heeft minder zekerheid en welvaart dan de generatie ervoor. Studieschulden, een overspannen huizenmarkt en tijdelijke contracten creëren onzekerheid. De problemen in de wereld worden groter; polarisatie in de politiek, milieu vraagstukken, een crisis vers in het geheugen, de huidige jong volwassenen kampen met grote vraagstukken en onzekerheden.

Ratio rules!

We leven in een wereld waar ratio de baas is en het recht van de sterkste heerst. De belangrijkste bron van informatie, ons lichaam, delft het onderspit. Het gaat om; wilskracht, inzet en resultaat en weinig over; gevoel, energie en rust. Doordat young professionals de lat steeds hoger leggen met elkaar, alles moet sneller, harder en meer, is er steeds minder aandacht voor signalen die het lichaam geeft. De huidige Young professionals (h)erkennen niet dat ze uitgeput raken, behoefte hebben aan slaap of last hebben van chronische stress.

Komt allen tezamen…

Als laatste een oorzaak die weliswaar niet specifiek is voor de huidige generatie young professionals maar wel een grote impact heeft op het ontstaan van chronische stress in deze levensfase.

Tussen de 20 en 35 jaar komen een heleboel grote levensvragen samen:

· Wat wil ik nou écht: zingeving of carrière? En kan dat nog? Wat ben ik bereid in te leveren? Wanneer kan ik van baan veranderen zonder dat het schadelijk is voor mijn C.V.? Geld of maatschappelijk belang of is er een combinatie te vinden? Carrière of niet? Voor mezelf beginnen of in loondienst? Of beide? En wat als ik het verkeerde kies?
· Wil ik met deze partner verder?
· Wil ik samenwonen of niet?
· Ga ik een huis kopen of niet? Samen of alleen? En waar?
· Wil ik kinderen of niet?
· Wil en kan ik nog op de bar staan op donderdag (met je vrienden die nog studeren) of niet (omdat jij morgen wel moet werken)?
· Ga ik die lange reis maken of focus ik op mijn carrière?
· Hoe kan ik al mijn vrienden onderhouden of moet ik keuzes maken waardoor ik sommige vrienden ga verliezen?
· Waar kies ik voor: sporten of overwerken?
· Krijg ik een vast contract of niet?
Young professionals zijn niet alleen aan het ontdekken wat werken inhoudt. Ze hebben gelijktijdig een aantal belangrijke levenskeuzes te maken. Dat was ‘in onze tijd’ niet anders maar, in combinatie met alle hierboven genoemde factoren, ligt er relatief veel druk op de huidige generatie young professionals/Millennials.

In mijn volgende blog, licht ik toe hoe je chronische stress en burn-out kunt herkennen bij jouw young professionals.

Naast deze blogs, verzorgen mijn collega Marina Reemer en ik, op 21 november tussen 16.00 uur en 18.30 uur de workshop:

‘Waarom jouw yp’s omvallen en 3 manieren om dit sneller te voorkomen.’

Gedurende deze workshop gaan we dieper in op:
· Het antwoord op de vraag hoe young professionals het beste zijn aan te sturen
· De weinigbekende redenen waarom young professionals omvallen
· De 3 manieren om chronische stress bij young professionals te voorkomen
· De BAAS formule die van een starter een energieke autonome young professional maken

Deze workshop is interessant als jij;
· Talent- en developmentmanager bent en snel je verzuimcijfers wil verlagen;
· HR manager bent en langer je yp’s wilt vasthouden;
· Leidinggevende bent en graag de Return Of Investment van jouw afdeling verhoogt;
· Directeur bent en je wilt groeien met je bedrijf.

De workshop vindt plaats in het Carlton President Hotel, Floraweg 25 (vlakbij de afslag van de A2 dus makkelijk bereikbaar). De kosten zijn €47,-.
Schrijf je in via deze link:

https://www.eventbrite.com/e/tickets-workshop-hoe-voorkom-je-dat-jouw-young-professionalsmillennials-omvallen-78004356129?ref=esli&utm_campaign=201308&utm_source=LinkedInenivte001

Wil je meer weten? Neem dan contact op met:
Marina Reemer: 0622924777, marina.reemer@gmail.com
Rani Zuijdervliet: 0626558428, info@ranizuijdervliet.nl

Groet
Rani Zuijdervliet

Laat een reactie achter