De afgelopen drie weken schreef ik drie blogs (https://ranizuijdervliet.nl/waarom-organisatie-millennials-snel-kwijtraakt-en-hoe-kunt-behouden/ en (https://ranizuijdervliet.nl/waarom-organisatie-millennials-snel-kwijtraakt-en-hoe-kunt-behouden-fase-2/ en https://ranizuijdervliet.nl/waarom-organisatie-millennials-snel-kwijtraakt-en-hoe-kunt-behouden-fase-3/) over het grote aantal Millennials dat zich niet gemotiveerd voelt, twijfelt aan hun baan en op het punt staat om te vertrekken bij hun organisatie. Dit leidt voor organisaties o.a. tot grote kosten, hoger langdurig verzuim en slechte reclame.

Op basis van twintig jaar ervaring met het trainen en coachen van young professionals/Millennials die starten met werken, onderscheid ik 4 fases die Millennials doorlopen aan de start van hun carrière van enthousiaste beginner tot autonome professional. Elke fase kent zijn eigen ups en downs en vraagt om een andere vorm van begeleiden.
Dit is alweer de laatste blog waarin ik de vier fasen toelicht die young professionals doorlopen als ze starten met werken. In dit artikel vind je tips om jullie Millennials optimaal te begeleiden in de vierde fase.

4. De autonome professional

• Kundig en capabel

Inmiddels hebben de Millennials de kennis en kunde opgebouwd om hun functie goed te kunnen vervullen

• Zelfverzekerd en gemotiveerd

Als je de young professional in deze fase een project geeft is hij in staat om dit zelfstandig uit te voeren. Natuurlijk is het belangrijk om als manager een vinger aan de pols te houden maar in principe werkt de Millennial zelfstandig. Zijn betrokkenheid is groot. Hij weet inmiddels waar hij goed in is en heeft er plezier in! Een young professional in deze fase geniet van zijn vrijheid en verantwoordelijkheid.

Wat heeft de Millennial in deze fase nodig:

• Eigen target

In deze fase kan de young professional verantwoordelijk worden gehouden voor zijn eigen targets.

• Probleem oplossing

De young professional is in staat om zijn eigen oplossingen te bedenken en zelfstandig problemen op te lossen. Hij heeft hier in principe geen hulp meer bij nodig van zijn manager. Natuurlijk betekent dit niet dat je de young professional uit het oog kunt verliezen.

• Uitdaging en verandering
In deze fase is de Millenial opzoek naar uitdaging en verantwoordelijkheid. Waak ervoor dat de Millennial te veel routine werkzaamheden te doen krijgt.

• Een manager als mentor
Omdat de young professional in staat is om zijn eigen oplossingen te bedenken, heeft hij minder behoefte aan een coach. Hij heeft natuurlijk wel behoefte om af en toe binnen te kunnen stappen om met jou als manager te sparren. Moedig dit aan.

• Autonomie en vertrouwen
Geef de young professional in deze fase autonomie en vertrouwen. Maak duidelijke afspraken over targets en verantwoordelijkheden en geef hem daarna de ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan.

• Erkenning en interesse
Een van de grootste valkuilen in deze fase is dat je de young professional over het hoofd ziet. Ondanks dat hij zelfstandig functioneert, heeft hij nog steeds behoefte aan erkenning in de vorm van feedback. Als de young professional over het hoofd wordt gezien, zal hij vetrekken of langzaam terug vallen in fase 3 en zelfs fase 2 omdat hij zich niet gezien voelt waardoor zijn zelfvertrouwen en vervolgens zijn capaciteiten dalen.

• Feedback op je rol in het geheel
De Millenial in fase 4 heeft behoefte aan feedback op zijn gehele rol in plaats van feedback op deelvaardigheden. Hij weet wat hij kan maar hoort graag van jou hoe hij zijn rol in totaal invult.

• Medewerkers om te coachen/aan te sturen
Een young professional in deze fase, is goed in staat om nieuwe young professionals te coachen en/of aan te sturen. Dit is tevens een bevestiging van zijn positie en jouw vertrouwen in hem.
Ik hoop dat je deze reeks blogs met plezier hebt gelezen en dat het je handvatten biedt voor de begeleiding van jullie young professionals op de werkvloer.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een burnout de organisatie gemiddeld 60.000 euro kost? En dat 70% van de starters stress klachten hebben, 25% is dagelijks bang om een burn out te krijgen en 14% krijgt daadwerkelijk een burn out. In 2017 waren dat 100.000 starters.

Hoeveel young professionals met burn-out (klachten) ken jij en wat doen jullie ter preventie van langdurig ziekteverzuim?

In mijn volgende blog sta ik als stress en burn-out coach van een grote groep Millenials stil bij de oorzaken van burn-out bij jullie Millenials en reik ik tips aan hoe jij jullie young professionals kunt ondersteunen bij het voorkomen van een burn-out.

Wist je trouwens dat mijn programma ‘Young professionals on top’ een preventieve werking heeft als het gaat om chronische stress en burn-out bij jullie young professionals?

In mijn programma ‘Young Professionals On Top!’, geef ik jullie millennials inzicht in-, en ondersteun ik ze bij het doorlopen van alle vier de fasen. Tevens bied ik ze die soft skill thema’s aan waar ze zo dringend behoefte aan hebben. Ze leren hun eigen behoeften te uiten, en vervullen en hun aannames te checken waardoor ze sneller, gemotiveerder, doorgroeien van enthousiaste starter naar autonome professional.

Uitspraken van oud-deelnemers:

‘Rani, het traject met jou is het beste dat me ooit is overkomen. Het heeft me zo veel geboden.’

‘Rani laat jezelf nadenken en werken. Zij heeft geen toverdrankje waardoor je probleem over is. Je moet er dus zelf actief mee aan de slag. Doordat je er zelf zo actief mee aan de slag gaat blijf je ook dichtbij jezelf en ben je dus zelf in de lead om er een wel of geen succes van te maken.’

‘Rani is totaal niet zweverig, zij heeft heel praktische adviezen die je direct in de praktijk toe kunt passen en waar je mee aan de slag kunt. Heel concrete tips gebruik ik nog regelmatig in de praktijk en zijn ‘in mijn systeem gesleten’.

Groet,
Rani
==========================

Over Rani Zuijdervliet

Ik ben no-nonsense psycholoog en begeleid organisaties en hun young professionals, in de commerciële dienstverlening, waardoor zij minder stress ervaren en sneller functioneren als autonoom professional.

Hierdoor kunnen zij eerder doorgroeien, managen ze stress effectief en zetten hun talenten optimaal in. Dit leidt voor de organisatie tot kostenbesparing op het gebied van langdurig ziekteverzuim en recruitment én zorgt voor een goede doorstroom van getalenteerde young professionals waardoor ze behouden blijven voor de organisatie.
Met mijn 20 jaar ervaring heb ik duizenden young professionals getraind en gecoacht. Ik ben ook opgeleid tot burn-out coach. Ik leer young professionals omgaan met chronische stress voordat ze die ook echt ervaren, zodat ze grip krijgen op hun leven en werk en burn-out voorkomen. Op dit vlak werk ik met wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten waardoor ik niet alleen curatief maar daadwerkelijk preventief aan de slag ga.

Ik hou van een praktische aanpak, ik wind er geen doekjes om. Ik zeg graag gewoon hoe ik het zie en ben niet vies van doorpakken. ‘What you see is what you get’. Lekker helder en overzichtelijk.

Ik ben oprecht en gezond nieuwsgierig naar de mensen met wie ik werk. Ik hou van echte mensen. En van echt contact. Ik kijk naar wat er nu nodig is en wat jullie organisatie en young professionals nu het beste helpt, op weg naar jullie gezamenlijke doelen.

Geen standaard aanpak dus, maar specifiek gericht op de resultaten die jullie als organisatie en medewerker willen behalen. En als er iets extra’s nodig is, zet ik met liefde een tandje bij.

 

Laat een reactie achter