Toen ik 26 jaar was, werkte ik bij Boertien en Partners als trainer ‘verhoortechnieken’ voor de politie. Mijn droombaan. Ik was pas afgestudeerd, zou sneller medior worden omdat ik het zo goed deed, had een vaste relatie en verdiende goed.

Ik reisde voor mijn werk door het hele land, sliep een á twee nachten per week in een hotel, werkte op donderdag avond nog weleens in de horeca en deed daar dan ook nog even het licht uit voordat ik op vrijdag weer naar Zeeland reed waar mijn vriend woonde. We gingen lekker uit eten en de kroeg in. En op maandagochtend vroeg stapte ik de auto weer in: op naar mijn werk.

Het was wel een drukke tijd maar ik was niet van plan om mijn studenten- en sociale leven op te geven omdat ik nou eenmaal een drukke baan had. Stilstaan kon altijd nog. En natuurlijk vond ik mijn eerste ‘grote mensen baan’ spannend. Ik wist niet goed wat men van mij verwachtte en probeerde alles zelf wel uit te zoeken. Nee zeggen leek me niet professioneel: ik wilde me per slot van rekening bewijzen!

Het leven lachte mij toe. Ik had het goed voor elkaar.

Totdat ik op een dag intervisie had met een paar collega’s en in tranen uitbarstte om niets. Waar kwam dát nou vandaan? De begeleider zei: ‘Volgens mij moet jij naar huis’. Ik raapte alle moed bij elkaar en liep naar mijn manager en zei: ‘Ik ben even erg moe. Het is nu woensdag, maar maandag ben ik er weer’.

Dat werd een half jaar later.

Wat hebben een burn out en een beeldscherm gemeen?

Als je met je neus tegen een beeldscherm aan gaat zitten, zie je het beeld niet meer. Je ziet miljoenen losse pixels maar kunt niet het gehele plaatje (over)zien. Hetzelfde gebeurt bij een burn out. Het lukt je domweg niet meer om van een afstandje naar jezelf te kijken. Je zit ‘er te dicht op ’. Je ziet de pixels, maar overziet het grotere plaatje niet.

Er waren genoeg ‘pixels’. Ik stond ‘s ochtends thuis onder de douche en telde letterlijk de uren totdat ik weer thuis zou zijn. Ik kwam aan, ik was altijd onrustig en kon niet stil zitten. Als ik op vakantie was, viel ik in een soort coma op een stretcher en ging nog meer vermoeid naar huis. Ik had niet het gevoel dat ik invloed had op mijn agenda. Ik kwam letterlijk adem te kort en hyperventileerde op sommige momenten. Een miljoen afzonderlijke pixels maar het grotere plaatje ging langs me heen. Iemand uit mijn omgeving moest tegen mij zeggen dat ik moe was en naar huis moest. Zij zag het verband tussen alle pixels en het totaalplaatje dat ze samen vormden.

Als psycholoog en vitaliteitscoach zie ik bijna altijd hetzelfde beeld. De coachee komt binnen met een professioneel ontwikkelpunt; ‘Ik weet niet zo goed of dit het nog wel is qua werk’. Of: ‘Ik zou graag wat assertiever willen zijn’.
Dat zijn pixels. Maar áchter de vraag zie ik het grotere plaatje: de coachee oogt vermoeid, verdrietig, uitgeput. Als ik als coach mijn beeld deel, zie ik schrik. Afweer in de vorm van argumentatie; ‘Het is nu gewoon druk’, ‘Het is bijna vakantie’, ‘Ik heb nu geen tijd om thuis te zijn’. Na een stilte komen veelal de tranen. De klap in het gezicht. De schouders zakken en de adem ontsnapt. Je ziet de coachee denken: ‘Dit had mij toch niet mogen overkomen?, ‘Ze vinden op het werk vast een loser, ‘Ik ga af’ en ‘Hoe los ik dit voor maandag op?!’.

De confrontatie, de tranen; zijn de eerste stap. Onder ogen zien en accepteren dat je niet; perfect, onkwetsbaar bent of de wereld kunt redden in je eentje. Dat je gewoon een mens bent. En dat dat meer dan genoeg is. De eerste stap op de weg terug: van inzicht naar uitzicht.

Herken jij jezelf in meerdere onderstaande symptomen en kun jij wel wat hulp gebruiken bij het zien van jouw grotere plaatje? Wil jij op weg naar meer energie en je de beste versie van jezelf voelen?

Mentale burn-outsymptomen:
• Concentratieverlies
• Besluiteloosheid
• Angst- en paniekklachten
• Geheugenproblemen
• Gevoelens van paniek
• Snel kwaad/geïrriteerd
• Neiging tot mateloosheid en verslaving
• Gevoel van machteloosheid
• Opgejaagd gevoel
• Neerslachtigheid
• Wantrouwen
• Nergens zin in, ook niet in leuke dingen
• Gevoelens van onzekerheid

Lichamelijke burn-outsymptomen
• Constante moeheid
• Slapeloosheid
• Gevoel van uitputting
• Pijn in de spieren
• Nek- en schouderpijn
• Spanning op de buikstreek
• Energieloze stem
• Hoge ademhaling/hyperventilatie
• Vergeetachtigheid
• Geen of weinig zin in seks
• Snel moe of grieperig
• Darmproblemen
• Hoge hartslag
• Hoge bloeddruk

Vraag dan hier een gratis gesprek aan:

Laat een reactie achter